mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moja budyniowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna budyniowa tarta z owocami.

Moja budyniowa tarta

Składniki:

Moja budyniowa tarta

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g białego cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • Składniki na masę:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie dowolnej galaretki
  • 250 ml wody
  • Dodatkowo:
  • 150 g mandarynek
  • 1 kiwi

Sposób przygotowania:

Moja budyniowa tarta
Na początku składniki na ciasto zagnieść i odstawić na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu rozwałkować ciasto tworząc placek troszeczkę większy niż tarta, a następnie wyłożyć placek na posmarowanej masłem blaszce.Ponakłuwać widelcem.
Następnie na ciasto położyć papier do pieczenia i przygnieść np. sucha fasolą czy ryżem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec przez ok. 15 minut.Następnie ściagnąć papier wraz z obciążeniem i piec 10 minut aż do momentu gdy placek się zarumieni.Po wyjęciu odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie przygotować masę.
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, jednak używając tylko 250 ml mleka. Gotowy przełożyć do miseczki.
Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, jednak używając tylko 250 ml wody. Gotową odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie na ciasto wykładamy budyń.Na niego układamy owoce.Wyłożone owoce zalewamy zimną lekko tężejącą galaretką.
Tartę odstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.
Smacznego.

Tagi:

ciasto tarta