msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Moja chińszczyzna

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Na obiad serwujemy makaron z kurczakiem, warzywami i sosem sojowym

Moja chińszczyzna

Składniki:

Moja chińszczyzna

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka (ok.0,5 kg)
  • 20 dag makaronu Chow Mein Tao Tao
  • 1 brokuł (0,5 kg )
  • 1 kostka bulionowa grzybowa
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 40 dag mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej
  • 1 mała,płaska łyżeczka imbiru w proszku

 

 

Sposób przygotowania:

Moja chińszczyzna
Jest to jedna z potraw, której dopomina się moja córka.Super smakuje także odgrzana na patelni.



Mięso opłukać,osuszyć.Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł opłukać, podzielić na różyczki.Obgotować je w lekko osolonej i posłodzonej wodzie ok.3 minuty . Zagotować wodę, zalać nią makaron Chow Mein,wymieszać.Odstawić pod przykryciem na 5 minut. We wrzącej wodzie rozrobić także kostkę grzybową bulionową ( 1 kostkę w 0,25 l wody). W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.Dołożyć cebulę, zeszklić.Wlać sos sojowy i chwilę razem smażyć. Odcedzony makaron przelać zimną wodą i osączyć. Na drugiej patelni rozgrzać olej i wrzucić mrożone warzywa do potraw chińskich.Smażyć pod przykryciem ok.10 minut.Po tym czasie wlać bulion grzybowy i oprószyć imbirem.Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.Wrzucić do nich kurczaka z cebulą i razem wymieszać. Na talerzach rozłożyć makaron i brokuły,na wierzch nałożyć warzywa z mięsem,wraz z sosem który się wytworzył. Jeśli jakimś cudem zostanie nam coś z obiadu, możemy odsmażyć makaron wraz z mięsem i warzywami i jest to naprawdę bardzo smaczne.