Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Moja drożdżówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jeszcze ciepłe można posypać cukrem pudrem, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto.

Moja drożdżówka

Składniki:

Moja drożdżówka

 

Sposób przygotowania:

Moja drożdżówka
Zrobić zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, 3 łyżki śmietany, i troszkę maki. Jak zaczyn wyrośnie, wlać do miski, dodać, jajko, żółtka, ciepłe mleko, resztę śmietany, mąkę i zacząć wyrabiać ciasto, podczas wyrabiana wlać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić miskę z ciastem w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy podwoi objętość, włożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Zagnieść ciasto na kruszonkę, rozdrobnić i posypać nią placek. Piec w gorącym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka mak