Sposób przygotowania:
moja karpatka
ciasto: Do garnka wlać szklankę wody,dodać margarynę i rozpuszczać ją.Ściągnąć garnek z kuchenki i energicznie mieszając dodać mąkę, następnie postawić garnek z powrotem na gaz i mieszać aż ciasto będzie ładnie odchodziło od garnka (około 3 minut).Wystudzić.Do lekko ciepłego ciasta dodać szczyptę soli i cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z porcji wylać na osobną formę (natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia).Piec około 30 minut w temp 180 stopni,aż ciasto będzie zarumienione. masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, a pozostałe mleko zmiksować z żółtkami,cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać.Gotować aż budyń zgęstnieje.Ostudzić.Miękkie masło miksować na puszystą masę i powoli dodawać budyń. Masę rozsmarować na jednej części ciasta a drugą częścią ciasta przykryć masę. Włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Posypać gotowe ciasto cukrem pudrem.