thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Moja rybka 'po grecku' :)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Potrawa obowiązkowa na wigilijnym stole - ryba "po grecku".

Moja  rybka 'po grecku' :)

Składniki:

Moja rybka 'po grecku' :)

 

  • 0,7 kg filetów rybnych (np. tilapia, dorsz)
  • przyprawa typu wegeta
  • 3 jajka
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • masło
  • 4 cebule białe
  • 5 marchewek marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • średni seler
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kawałek białej części pora
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2/3 słoiczka koncentratu (ok. 130 g)
  • 5 łyżek keczupu pikantnego Kotlin
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

Moja rybka 'po grecku' :)
Ryby rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć wegetą i pieprzem. Jaja wymieszać z mąką na gładka masę (ilość mąki do ciasta zależy od wielkości jajek). Ryby zanurzać w cieście, smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na złocisty kolor. Gotowe lekko osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać starte na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę, pokrojonego drobno pora. Dodać listki laurowe i ziele. Dusić pod przykryciem - mieszając i podlewając wodą przez ok. 40 minut. Doprawić dobrze solą i pieprzem świeżo mielonym oraz cukrem, dodać natkę. Wymieszać, dusić jeszcze razem ok. 15- 20 minut. Usunąć listki laurowe i ziele. Na duży półmisek wyłożyć 1/3 warzyw. Poukładać usmażone kawałki ryby. Przykryć resztą warzyw. Można to rozdzielić na dwa półmiski. Można też usmażyć więcej filetów lub dodać więcej koncentratu. Rybka znika w mgnieniu oka - kto pierwszy ten lepszy:)