Sposób przygotowania:
Moja świąteczna szynka pieczona
Szynkę umytą i osuszoną wkładam do dużego garnka nierdzewnego. Pekluje ją w lodówce około 10 dni przed pieczeniem.
Po wyjęciu z zalewy nastrzykuje strzykawką tą samą zalewą w której się peklowała. Do trzech litrów zimnej wody dodaje 230 g solo peklującej i mieszam do całkowitego rozpuszczenia i zalewam szynkę. Do małego garnka wlewam około 1 szklanki wody i dodaje po trochę każdej z przypraw. Cukru i maggi w płynie dodaje po 1 łyżeczce. Pozostałe przyprawy wedle własnego gustu. Czosnek tylko kroje na trzy części razem z łuskami. Wszystko to zagotowuje i pozostawiam do naciągnięcia. Po jakiejś godzinie dolewam do zalewy z szynką i wkładam do lodówki. Po około 10 dniach wyciągam na blachę z zalewy i piekę w piecu około 5 godzin w temp 140 stopni. Podczas końcowego pieczenia sprawdzam długim szpikulcem przekłuwając szynkę czy jest upieczona. Jeżeli szpikulec jest suchy wyłączam piec i studzę szynkę. Podaje na zimno na dużej desce z musztardą i chrzanem ładnie udekorowaną.
Po wyjęciu z zalewy nastrzykuje strzykawką tą samą zalewą w której się peklowała. Do trzech litrów zimnej wody dodaje 230 g solo peklującej i mieszam do całkowitego rozpuszczenia i zalewam szynkę. Do małego garnka wlewam około 1 szklanki wody i dodaje po trochę każdej z przypraw. Cukru i maggi w płynie dodaje po 1 łyżeczce. Pozostałe przyprawy wedle własnego gustu. Czosnek tylko kroje na trzy części razem z łuskami. Wszystko to zagotowuje i pozostawiam do naciągnięcia. Po jakiejś godzinie dolewam do zalewy z szynką i wkładam do lodówki. Po około 10 dniach wyciągam na blachę z zalewy i piekę w piecu około 5 godzin w temp 140 stopni. Podczas końcowego pieczenia sprawdzam długim szpikulcem przekłuwając szynkę czy jest upieczona. Jeżeli szpikulec jest suchy wyłączam piec i studzę szynkę. Podaje na zimno na dużej desce z musztardą i chrzanem ładnie udekorowaną.