Sposób przygotowania:
Moja zabielana zupa rybna
Rybę patroszymy, myjemy a następnie filetujemy. Gotowe filetu kroimy na kawałki ok 3x3 cm. Następnie kawałki karpia gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką słodkiej papryki ok 15 min. Po tym czasie odcedzamy ja z wody. Głowę i kręgosłup karpia pozostały z filetowania zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy wszystkie warzywa wcześniej umyte, obrane i pokrojone w kostkę. Doprawiamy liściem laurowym 1/2 łyżeczki pieprzu i tak gotujemy godzinę. Gdy wywar jest gotowy przecedzamy go przez sitko, dodajemy wcześniej przygotowane kawałki ryby i ponownie gotujemy ok 10-15 min. Z jajek oddzielamy żółtka i łączymy je ze śmietaną. Gdy zupa jest gotowa zdejmujemy ją z ognia i bardzo powoli wlewamy do niej śmietanę. Podawać z makaronem typu krajanka.