gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Moje Ciasto Tofik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto Tofik, Kruche ciasto na miodzie przełożone lekką śmietankową masą z dodatkiem masy krówkowej. ;)

Moje Ciasto Tofik

Składniki:

Moje Ciasto Tofik

Ciasto

  • 3 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • cukier waniliowy,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,

Masa

Dodatkowo

  • krówka ( na wierzch) ok 3 łyżki,
  • orzechy ( ozdoba),

Sposób przygotowania:

Moje Ciasto Tofik
Składniki na ciasto łączymy, zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.Śmietanę ubijamy, dodajemy krówkę. Jak lubimy bardzo słodkie możemy dodać trochę cukru pudru.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Łączymy z masą.

Przekładamy wystudzone placki. Wierzch smarujemy pozostałą krówką i ozdabiamy orzechami.

Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego ;)