kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

sernik z masą tofii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

sernik inny niż wszystkie ,zachwyca smakiem ,ma delikatną konsystencje a dzięki masie budyniowej jest nietypowy)

sernik z masą tofii

Składniki:

sernik z masą tofii

 

  • przepis na blaszkę o wymiarach 24x35 cm
  • ciasto :
  • 7,5 dkg masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera 3 krotnie mielonego(najlepszy z president w wiaderku)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmiwtankowy

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 szkankil mleka
  • 1 budyń tofii
  • 4 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • 4 jajka

 

  • wierzch:
  • 7 cukierków typu krówka
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/5 szklanki gorącej wody

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

sernik z masą tofii
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej blaszki. Ugotowac budyń na mleku , do gorącego dodać żółtka-wymieszać, dorzucić masło i mieszać do rozpuszczenia.Po wystudzeniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z budyniem. Masa serowa: ser wymieszać z cukrem i jajkami ,wsypać proszek budyniowy ,mieszac aż składniki sie połączą.] Mase serowa wyłożyć na ciasto , na nią delikatnie wyłozyc masę budyniową .Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 1 godz 190 *C. Zostawić w uchylonym piekarniku aż do wystudzenia. polewa: cukierki rozpuścić z mlekiem , żelatynę rozpuszczona w gorącej wodzie wymieszac z masą krówkową ,wyłozyc na zimne ciasto.Schłodzić w lodówce.