Sposób przygotowania:
Moje danie- zapiekanka
Należy przygotować niezbędne składniki na danie. W dalszej kolejności pieczywo chrupkie typu maca należy drobniutko pokruszyć i zalać mlekiem, mleka wlać więcej bo pieczywo wpije całe mleko, następnie wbić jajka i doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszać składniki bardzo dokładnie w razie konieczności gdyby składniki były zbyt suche można dolać mleka. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron zwracając uwagę aby się nie przypaliło.Kiełbasę czosnkową obieram ze skórki i kroję w kostkę, cebulę obieram i kroję w kostkę, pieczarki kroję w małe plasterki,paprykę pokroić w kostkę, na gorącą patelnię wyłożyć cebulę, pieczarki, kiełbasę a na koniec paprykę i wszystko razem podsmażyć na tłuszczu, Na talerz nakładam smażony placek z ciasta na połowę placka nakładam podsmażone warzywa i kiełbasę, składam na połowę i polewam ulubionym sosem.