agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Moje gołabki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki są pyszne i smakują rewelacyjnie całej mojej rodzince

Moje gołabki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje gołabki

 

  • ryż paraboliczny 1 opak
  • kapusta biała duża 1 szt
  • mięso mielone wieprzowe 1 opak
  • jajka 1 szt
  • vegeta 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • cebula 2 szt
  • masło 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Moje gołabki
Przygotować niezbędne składniki na gołąbki. Zagotować wodę do sparzenia kapusty. Kapustę włożyć do dużego i szerokiego garnka z wrzątkiem i sparzyć kapustę przez kilka minut. Następnie należy ścinać liście kapusty, rozwarstwiając je kolejno kapustę, należy oddzielać od siebie wszystkie liście, a następnie pościnać części niejadalne z kapusty- zgrubienia i nerwy w kapuście. W dalszej kolejności należy przygotować farsz, w tym celu należy ugotować ryż paraboliczny na sypko. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić cebulę. Do dużego naczynia należy dodać ryż, cebulę oraz mięso mielone, surowe jajko, następnie oprószyć solą i pieprzem oraz vegetą. Następnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą, połączyć je ze sobą. W dalszej kolejności należy nakładać farsz na środek liścia a następnie zawijać farsz w liście nadając im kształt gołąbków.. Gotowe gołąbki należy umieszczać w szybkowarze wyłożonym liśćmi kapusty, układając gołąbki ciasno jeden na drugim, następnie należy wlać odrobinę gorącej wody i dusić gołąbki do miękkości na wolnym ogniu przez 40 minut. Gołąbki można podawać z sosem pieczarkowym, pomidorowym lub wedle gustu.
Moje gołabki
Nadzienie do gołąbków z mięsem, moja rodzine je uwielbia
Moje gołabki
Przygotowane liście kapusty sparzone wrzątkiem
Moje gołabki
Ostatnie etapy przygotowania gołąbków
Moje gołabki