Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Moje gołąbki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Teraz można robić z młodej kapustki!

Moje gołąbki

Składniki:

Moje gołąbki

 

  • 1 średnia główka włoskiej kapusty
  • 2 szkl. ryżu
  • po 0,5 kg mięsa z łopatki i przerastanego surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • olej
  • sól i pieprz
  • 1 puszka krojonych pomidorów w przecierze

Sposób przygotowania:

Moje gołąbki
Kapustę sparzyć, Wyciąć twarde nerwy. Ryż ugotować w 4 szkl. wody z dodatkiem kostek rosołowych. Ostudzić. Mięsa zemleć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju, Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć liściami kapusty i układać gołąbki. Miedzy gołąbki wkładać ząbki czosnku. pomidory zmiksować, dodac soli, cukru i zalać tym przecierem gołąbki. Wstawić do piekarnika i dusić ok 45 min.