oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje pierogi ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super połączenie szpinaku z żółtym serem doznania nie z tej ziemi.

Moje pierogi ze szpinakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moje pierogi ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Moje pierogi ze szpinakiem
Mąke pszenną przesiać przez sito do dużej miski. W ten sposób napowietrzamy mąke oraz pozbywamy sie zanieczyszczeń mechanicznych które mągą być w mące. Szczypta soli i gorąca woda sprawi że ciasto będzie miało fajną konsystęcje. Zarabiając ciasto wlewamy małymi porcjami gorącą wodę i pilnujemy aby było nie za twarde i nie za miękkie. Odstawiamy na chwile aby odpoczeło , najlepiej pod przykryciem. Mrożony szpinak dajemy na patelnię i lekko podsmażamy. Czosnek obieramy i miażdżymy, dodajemy do szpinaku. Całość doprawiamy kucharkiem. Gdy pozbędziemy sie nadmiaru wody ze szpinaku i mamy go doprawiony, odstawiamy aby wystygł. Ser żółty ścieramy o grubych oczkach i dodajemy do chłodnego już szpinaku. Gdy masa szpinakowa jest gotowa, robimy z niej małe kulki które układamy sobie na drewnianej desce jedna obok drugiej. Wielkość kulek zależy od wielkości krążków jakie będziemy wykrawać z ciasta. Ciasto kroimy na małe kawałki i podsypując mąką wałkujemy na cienki placek. Dużą szklanką lub metalowym ringiem wykrawamy krążki, na każdy krążek nakładamy po jednej kulce i zlepiamy pierogi. Na gotującą się osoloną wode z dodatkiem oliwy, wrzucamy pierogi i gotujemy od wypłynięcia jakieś 2 minuty. Po tym czasie wyciągamy łyżką cedzakową na sito i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowane pierożki możemy już podawać polane masłem.
Moje pierogi ze szpinakiem
Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę szpinakową i zlepiamy pierożki.