Sposób przygotowania:
Moje pisanki z galaretki drobiowej
W 2 litrach wody nastawić do gotowania na małym ogniu udka drobiowe,warzywa oraz przyprawy sól i pieprz. Gotujemy około 1 godziny tak aż udka będą miękkie i mięso będzie odchodzić od kości. Gdy już wyciągniemy udka z wywaru należy przelać wywar przez sitko do innego garnka, będziemy potrzebować 1 litr wywaru. Należy go jeszcze doprawić i dodać żelatynę. Mieszamy ją aż sie rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie mięso oddzielamy od kości i kroimy dość drobno, marchew kroimy w kostkę lub paski. Żeby przygotować wydmuszki należy delikatnie z jednego szerszego końca jajka delikatnie wyskubać otwór wielkości monety 2 złotowej. Surowe jako wytrząsamy delikatnie i wykozystujemy do innych potraw. Wydmuszke płuczemy pod bierzącą zimną wodą dość dokładnie. Tak przygotowane wydmuszki układamy otwartym końcem do góry np. w kieliszkach i układamy przygotowane wcześniej dodatki. Po 2-3 kulki groszku tyle samo kukurydzy, kawałek marchewki, listek natki pietruszki oraz na końcu pokrojone mięso. Gdy już mamy to zrobione zalewamy chłodnym wywarem i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu obieramy galareykę ze skorupek tak jak jajko i płuczemy w zimnej wodzie. Tak przygotowane galaretki układamy na specjalnym talerzu na jajka i dekorujemy barankiem z cukru i zielonym koperkiem.
marietta