Sposób przygotowania:
Moje placki ziemniaczane z sosem
Ziemniaki obrać i umyć w zimnej wodzie.Połowe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a pozostałe na grubych oczkach.Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Dodać jajko i doprawić mocno solą i pieprzem,wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Grzyby leśne oczyścic i pokroić na grube kawałki.Obgotować w osolonej wodzie jakieś 20 minut.Na patelni rozgrzać masło i dodać grzyby,smażyć jakieś 5 minut i dodać śmietanę.Doprawić sola i pieprzem i dusić aż zgęstnieje sos. Placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Na talerzu kładziemy placek , potem sos i następnie znowu placek i sos.