reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Moje rafaello mocno kokosowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moje Rafaelo mocno kokosowe,takie jak lubię najbardziej- kokos jest składnikiem ciasta, masy i posypka na górze.

Moje rafaello mocno kokosowe

Składniki:

Moje rafaello mocno kokosowe

 

  • Ciasto:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • 4 duże lub 5 małych jaj

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/2 łyżeczki sody

 

 

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

 

  • Masa:

 

  • 1 puszka mleczka kokosowego

 

  • 3 łyżki cukru pudru

 

 

 

 

  • Dodatkowo wiórki kokosowe na górę

Sposób przygotowania:

Moje rafaello mocno kokosowe
Ciasto: Wiórki kokosowe ciągle mieszając podprażamy na suchej patelni- studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i sodą. Otwieramy puszkę mleczka kokosowy i odlewamy wodę- pozostawiamy tylko białą, twardą masę Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku, mąkę, mleko i kokos. Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 st przez około 35-40 minut na złoty kolor i do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy przenoszeniu Masa. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, zagotowujemy i studzimy. Białą czekoladę rozdrabniamy dodajemy 100ml śmietany i rozpuszczamy nad kąpielą wodną- studzimy. Resztę śmietany ubijamy. Ubijamy też mleczko kokosowe, dodajemy do niego białą czekoladę i żelatynę. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na dolny blat wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim blatem. Na górę wykładamy drugą część masy i obficie posypać kokosem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!!