kaha87ha

kaha87ha

Kucharz
[Przepisów: 16]

Moje ratatuje

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie bajka "Ratatouille". Nie wiem ile ma wspólnego z prawdziwym Ratatouille ale polecam bo pycha!

Moje ratatuje

Składniki:

Moje ratatuje

 

  • 2 nieduże cukinie
  • 4 duże pomidory
  • 2 żółte papryki
  • 2 zwykłe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • kostka sera żółtego
  • 1 tubka ketchupu "bavaria"
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła: oregano, bazylia, tymianek, majeranek
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, sól i pieprz
  • Potrzebne przyrządy:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • naczynie żaroodporne lub brytfanka
  • folia aluminiowa
  • tarka

Sposób przygotowania:

Moje ratatuje
Cukinię, pomidory i paprykę dokładnie umyć. Cebule i czosnek obrać Pomidory sparzyć i również obrać. Cukinię pokroić w plasterki o grubości ok. 1 mm. Pomidory pokroić zaczynając od czubka w plastry o grubości ok 0,5 cm. Paprykę pokroić w słupki. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne lub brytfankę skropić oliwą, poukładać w nim plasterki cukinii jak rybie łuski, posypać przyprawami i skropić oliwą, na cukinię poukładać plastry pomidora a na niego czosnek, położyć cebulę i również posypać przyprawami oraz skropić oliwą, następnie ułożyć warstwę papryki i tak warstwami do wyczerpania składników ale tak aby cukinia była na wierzchu. Następnie wylać na wierzch ketchup i wyłożyć ser, posypać go ziołami. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać ok 50 min w temp.180 st.C. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze 10 min. Na ciepło można podawać z makaronem lub ryżem, a na zimno z pieczywem. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk... ;)