Sposób przygotowania:
Moje ratatuje
Cukinię, pomidory i paprykę dokładnie umyć. Cebule i czosnek obrać Pomidory sparzyć i również obrać. Cukinię pokroić w plasterki o grubości ok. 1 mm. Pomidory pokroić zaczynając od czubka w plastry o grubości ok 0,5 cm. Paprykę pokroić w słupki. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne lub brytfankę skropić oliwą, poukładać w nim plasterki cukinii jak rybie łuski, posypać przyprawami i skropić oliwą, na cukinię poukładać plastry pomidora a na niego czosnek, położyć cebulę i również posypać przyprawami oraz skropić oliwą, następnie ułożyć warstwę papryki i tak warstwami do wyczerpania składników ale tak aby cukinia była na wierzchu. Następnie wylać na wierzch ketchup i wyłożyć ser, posypać go ziołami. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiekać ok 50 min w temp.180 st.C. Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze 10 min. Na ciepło można podawać z makaronem lub ryżem, a na zimno z pieczywem. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk... ;)