Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Moje śledzie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

moja wariacja na temat śledzi w oleju

Moje śledzie

Składniki:

Moje śledzie

 

 

Sposób przygotowania:

Moje śledzie
Śledzie oczyścić, wyjąć kręgosłup i ości i wymoczyć (trudno podać czas, bo śledzie solone są w różny sposób).Ostatnie pół godziny moczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka, lekko rozetrzeć palcami z solą i cukrem. Śledzie opłukać i osuszyć.Pokroić w 2-3 cm kawałki.Obficie skropić sokiem z cytryny.W słoiku układać warstwami cebulę, śledzia i cytrynę pokrojoną w cienkie plasterki.Każdą warstwę posypać mielonym kolorowym pieprzem.Ostatnią warstwą ma być cebula.Całość zalać olejem.Odstawić na 2-3 dni. SMACZNEGO!