anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Moje spaghetti carbonara

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne i bardzo pożywne danie:) polecam

Moje spaghetti carbonara

Składniki:

Moje spaghetti carbonara

 

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 15 dkg wędzonego chudego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 200 gram śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 dkg sera parmezan
  • 10 dkg sera żółtego
  • bazylia suszona 1/4 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Moje spaghetti carbonara
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente,boczek pokroić,podsmażyć,pod koniec dodać posiekany drobniutko czosnek i minutę zeszklić. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Starty ser wymieszać ze śmietaną i roztrzepanymi żółtkami i bazylią,dokładnie wymieszać. Wlać wszystko do boczku ,mieszając(uwaga nie może się zagotować,bo się zważy)tylko podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści. Wrzucić spaghetti do sosu wymieszać żeby się wszystko okleiło sosem. Smacznego.