Sposób przygotowania:
Morelowa watrobka z indyka.
Watrobki oczyscic z zylek, pokroic na mniejsze kawalki umyc i osuszyc. Cebule obrac i pokroic w polplasterki. Morele odsaczyc z syropu zachowujac syrop do sosu. Podsmazyc cebule doprawiajac do smaku sola. Cebula nie powinna byc spieczona tylko uduszona / najlepiej pod przykrywka , od czasu do czasu mieszajac /. Cebule zestawic z ognia . Wymieszac make z pieprzem i ok 1/3 lyzeczki chilli i obtoczyc w niej dokladnie kazdy kawalek watrobki. Watrobke smazyc na oleju obracajac zeby podsmazyla sie z kazdej strony na zlotawy kolor. Ogien nie powinien byc za duzy gdyz wtedy na zewnatrz sie spiecze a w srodku bedzie jeszcze krwista. Pod koniec smazenia posypac sola , przemieszac i przelozyc do cieplej cebulki. Patelnie po watrobce postawic ponownie na ogien , wlac 2 lyzeczki Balsamico , syrop z moreli i mieszajac drewniana lyzka gotowac ok 2 min. Do powstalego sosiku dodac morele , przemieszac, dodac watrobke i jeszcze chwile trzymac na ogniu - zeby owoce sie dobrze podgrzaly. Na talerze wylozyc najpierw cebulke pozniej kawalki watrobki , polac sosem i oblozyc morelami. Ja podalam danie z puree wymieszanym z prazona cebulka.
Śliweczka
luna