lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Morelowy smaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto wymyśliłam na poczekaniu :)

Morelowy smaczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morelowy smaczek

 

  • Ciasto

 

  • mąka tortowa 1/ 3szklanki

 

 

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

 

  • olej 1/4 szklanki

 

  • woda 1/4 szklanki

 

  • cukier pół szklanki

 

  • Pół litra jabłek startych na wiórka przesmażonych z cukrem
  • Góra ciasta

 

  • 1 puszka milblu mleko zagęszczone słodzone

 

 

  • galaretka o smaku brzoskwiniowym rozpuszczona w 200 mili wody.
  • żurawina 5 deko

Sposób przygotowania:

Morelowy smaczek
Jajka miksujemy z cukrem  na jednolitą masę dodajemy mąkę  tortową i mąkę z iemniaczaną z proszkiem do pieczenia kakao posypujemy w trakcie miksowania  oraz   olej i wodę. Zmiksowana masę przelewamy do tortownicy większej wysmarowanej masłem i posypaną mąką . Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu przecinamy na połowę. Na dolny placek kładziemy jabłka ze słoika rozprowadzamy po całości . Przykrywamy drugim plackiem . Do miski wykładamy mleko z puszki dodajemy mleko zwykłe miksujemy. Galaretkę rozpuszczam w szklance wody i letnia wlewamy do miksującego sie mleka . wkładamy do lodówki do jak zaczyna tężec wyjmujemy i przekładamy na ciasto na wierzch posypujemy żurawiną i gotowe

ps Moż być mleko nie zagęszczone tylko skondensowane wtedy wyjdzie wiecej masy bo sie podwoi
Morelowy smaczek
Taki torcik mozna podać na okazje albo zrobić bez okazji
Morelowy smaczek
Najlepiej w tortownicy trzymac do zastygnięcia góry
Morelowy smaczek
Góre ciasta sciełamaby placki były równe
Morelowy smaczek
To własnie ciasto ścinamy górę nie dużo aby wyrównać