jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Morelowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lato to idealna pora na wszelakie wypieki z owocami. Ciasto jest puszyste, w sam raz słodkie i soczyste od owoców. Polecam!

Morelowy torcik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Morelowy torcik

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm
  • Składniki:
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 50 g mielonych orzechów laskowych,
  • 4 jajka,
  • ½ startej na grubych oczkach czekolady mlecznej lub deserowe,

 

  • Świeże morele (około 15 sztuk) na wierzch ciasta.
  • Cukier puder do posypania po upieczeniu

 

Sposób przygotowania:

Morelowy torcik
Morele przekrawamy na połowy i usuwamy z nich pestki. Masło rozpuszczamy i studzimy. Orzechy łączymy z czekoladą. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski. Dokładamy do nich cukier, cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę. Do puszystej dodajemy na zmianę przygotowaną mąkę oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy orzechy z czekoladą. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Na wierzchu układamy połówki owoców. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180˚C. Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Morelowy torcik
startą czekoladę mieszamy z mielonymi orzechami
Morelowy torcik
morele płukany, osuszamy i wyjmujemy pestki
Morelowy torcik
na gotowe ciasto, wylane na tortownicę wykładamy morele.