2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Morszczuk w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ryba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej stworzy dobry obiad!

Morszczuk w cieście piwnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morszczuk w cieście piwnym

 

  • 500 g fileta z morszczuka
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Morszczuk w cieście piwnym
Rybę rozmrozić usunąć nadmiar wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć pieprzem cytrynowym do smaku,zostawić na 10 minut w lodówce. Ciasto: Jajko roztrzepać mikserem wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie piwo zmiksować,doprawić do smaku solą,wsypać ziarno sezamu ponownie zmiksować. Rybę zanurzać kolejno w przygotowanym cieście,kłaść na rozgrzany olej,smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony,osączyć z tłuszczu,podawać gorącą z dodatkami. Życzę smacznego!
Morszczuk w cieście piwnym
rybę rozmrażamy solimy i doprawiamy pieprzem
Morszczuk w cieście piwnym
jajko roztrzepujemy mikserem wlewamy piwo
Morszczuk w cieście piwnym
maczamy rybę w przygotowanym cieście piwnym
Morszczuk w cieście piwnym
smażymy w głębokkim tłuszczu na patelni około 2-3 minuty