Sposób przygotowania:
Moussaka
Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce i polać 2 łyżkami oliwy. Włożyć do piekaenika nastawionego na obcje grilla i piec przez 5-6 minut. Na patelni seszklić cebulę oraz czosnek. Dodać zmielone mięso i po 5 minutach podlać winem. Następnie dodać reszte składników: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Przykryć i gotować przez 40 minut. Masło roztopić w garnku dodać mąkę, następnie dodać mleko i mieszkać gdy zgęstnieje dodać pieprz i gałkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ok 2 litrowe naczynie żaroodporne natrzeć masłem. Przekaładać piękrowo bakłażan- mięso- sos beszamelowy. Ostatnią wartwę bakłazanów polać beszamelem i posypać parmezanem. Piec w piekarniku 35 minut.



