Sposób przygotowania:
Muamba (Kongo)
Mięso opłukać, pokroić w niewielką kostkę i włożyć do garnka natartego wewnątrz rozgniecionym czosnkiem, wymieszanym z solą i octem. Dodać pokrojoną cebulę i pomidor, wlać trochę oleju i dusić, aż mięso będzie miękkie. Przygotować sos. Orzeszki ziemne zemleć w maszynce, rozprowadzić wodą i przelać do garnka. Do sosu włożyć oczyszczoną i drobno poszatkowaną kapustę, ugotować ją do miękkości. Fasolę wraz z zalewą przełożyć do osobnego garnka, dodać pokrojone: cebule, pomidor, kiełbasę, wlać 2 łyżki oleju, doprawić solą i gotować 15 min. Wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem. Fasolę podać w osobnym naczyniu. Do muamby podaje się kaszę kukurydzianą.