Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Muamba (Kongo)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Mięso opłukać, pokroić w niewielką kostkę i włożyć do garnka natartego wewnątrz

Muamba (Kongo)

Składniki:

Muamba (Kongo)

 

  • 50 dag wołowiny

 

  • 10 dag kiełbasy

 

  • 50 dag kapusty

 

 

  • 3 cebule

 

  • mała puszka czerwonej fasoli

 

  • 15 dag łuskanych orzeszków ziem­nych

 

 

  • natka pietruszki

 

  • ocet winny

 

  • olej

 

Sposób przygotowania:

Muamba (Kongo)
Mięso opłukać, pokroić w niewielką kostkę i włożyć do garnka natartego wewnątrz rozgniecionym czosnkiem, wymieszanym z solą i octem. Dodać pokrojoną cebulę i pomidor, wlać tro­chę oleju i dusić, aż mięso będzie miękkie. Przygotować sos. Orzeszki ziemne zemleć w maszynce, rozpro­wadzić wodą i przelać do garnka. Do sosu włożyć oczyszczoną i drobno po­szatkowaną kapustę, ugotować ją do miękkości. Fasolę wraz z zalewą prze­łożyć do osobnego garnka, dodać po­krojone: cebule, pomidor, kiełbasę, wlać 2 łyżki oleju, doprawić solą i go­tować 15 min. Wyłożyć mięso na pół­misek, polać sosem. Fasolę podać w osobnym naczyniu. Do muamby poda­je się kaszę kukurydzianą.