Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Muffinki cynamonowe z choinkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piękne i bardzo urokliwe muffinki za sprawą czekoladowych zielonych choinek. Są pyszne i pachną cynamonem.

Muffinki cynamonowe z choinkami

Składniki:

Muffinki cynamonowe z choinkami

na muffinki:

  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 8 dag rozpuszczonego masła (temp. pokojowa)
  • 25 dag maki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania muffinek

na choinki:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 10 paluszków
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
  • dodatkowo:
  • złote gwiazdy z opłatka
  • cukrowa posypka do dekoracji choinek

Sposób przygotowania:

Muffinki cynamonowe z choinkami

Przygotowanie muffinek:

Wszystkie podane składniki na muffinki należy razem zmiksować.

Następnie nakładać łyżką ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 25 min. do momentu, aż patyczek w nie wbity będzie suchy.

Po upieczeniu wystudzić muffinki. Następnie oprószyć je cukrem pudrem.

Przygotowanie paluszków na choinki:

muffinki cynamonowe z choinkami
Paluszki smarujemy rozpuszczona czekolada za pomoca pędzelka

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową. Za pomocą pędzelka smarujemy paluszki z każdej strony.

Pozostawiamy je do wyschnięcia.

Przygotowanie choinek:

muffinki cynamonowe z choinkami
Przygotowane choinki pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Gdy jest rozpuszczona ściągamy z ognia.

Mieszając dodajemy parę kropli barwnika zielonego.

Za pomocą woreczka cukierniczego z małym otworem na paluszkach czekoladą rysujemy choineczki, najlepiej na papierze do pieczenia ciast.

Do każdej choinki u góry doczepiamy złota gwiazdę z opłatka.

Choinki posypujemy cukrowymi posypkami. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Etap końcowy:

Do każdej oprószonej cukrem pudrem muffinki mocujemy na środku zastygniętą choinkę czekoladową.