dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Muffinki czarno białe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie, proste w wykonaniu i smaczne.

Muffinki czarno białe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki czarno białe

 

  • 3 jajka
  • 1 szkl mąki pszennej + 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffinki czarno białe
Jajka myjemy i oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy ubitą pianę z białek i deliktanie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej 1 łyżeczkę mąki. Do foremek na muffinki wlewamy łyżką na przemian ciemne i jasne ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Smacznego.
Muffinki czarno białe
Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem
Muffinki czarno białe
Do ciasta dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Muffinki czarno białe
Ciasto dzileimy na pół i do jednej części dodajemy kakao a do drugiej mąkę.