Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 432]

Muffinki drożdżowe a'la pizza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo aromatyczne muffinki drożdżowe z dodatkiem młodego jęczmienia o smaku pizzy. Rewelacyjna ciepła przekąska w ciągu dnia.

Muffinki drożdżowe a'la pizza

Składniki:

Muffinki drożdżowe a'la pizza

na ciasto:

na nadzienie:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka wody
  • 1-2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag startego żółtego sera
  • oregano, pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Muffinki drożdżowe a'la pizza

Przygotowanie ciasta:

Muffinki drożdżowe a'la pizza
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto

W misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Zamieszać, przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.
Następnie do miski dodajemy oliwę, przesianą mąkę z młodym jęczmieniem i szczyptę soli. Zaganiatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz.w ciepłe miejsce.
Następnie na podsypaną lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok 1/2 cm. Literatką wykrawamy małe krążki.

Przygotowanie nadzienia:

Muffinki drożdżowe a'la pizza
Na każdy krążek ciasta cienko rozsmarowujemy pastę pomidorową i dajemy po trochę sera żółtego

Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, posiekaną bazylią, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano. Na każdy krążek ciasta cienko rozsmarowujemy pastę pomidorową i dajemy po troszeczkę sera żółtego. Składamy krążek na pół, zlepiając boki a potem jeszcze raz składamy na pół.

Etap końcowy:

Muffinki drożdżowe a'la pizza
Do każdego gniazda w formie na muffinki układamy po 3 sklejone krążki ciasta

Formę na muffinki wysmarować lekko tłuszczem.
Do każdego gniazda w formie ułożyć po 3 sklejone krążki ciasta.Tak aby przypominały kwiat.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.1/2 godziny. Po upieczeniu gorące wyciągamy z blaszki. Jemy jeszcze ciepłe.