Sposób przygotowania:
Muffinki drożdżowe a'la pizzaPrzygotowanie ciasta:
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Zamieszać, przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.
Następnie do miski dodajemy oliwę, przesianą mąkę z młodym jęczmieniem i szczyptę soli. Zaganiatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz.w ciepłe miejsce.
Następnie na podsypaną lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto grubości ok 1/2 cm. Literatką wykrawamy małe krążki.
Przygotowanie nadzienia:
Przecier pomidorowy mieszamy z wodą, posiekaną bazylią, obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano. Na każdy krążek ciasta cienko rozsmarowujemy pastę pomidorową i dajemy po troszeczkę sera żółtego. Składamy krążek na pół, zlepiając boki a potem jeszcze raz składamy na pół.
Etap końcowy:
Formę na muffinki wysmarować lekko tłuszczem.
Do każdego gniazda w formie ułożyć po 3 sklejone krążki ciasta.Tak aby przypominały kwiat.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.1/2 godziny. Po upieczeniu gorące wyciągamy z blaszki. Jemy jeszcze ciepłe.