misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Muffinki Duo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie muffinki z czekoladowym środkiem

Muffinki Duo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki Duo

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,3 szklanki mleka
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego słodzonego
  • dodatkowo do dekoracji:
  • cukier puder
  • kakao

Sposób przygotowania:

Muffinki Duo
Dwie szklanki mąki wymieszać z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. W drugiej misce utrzeć jajko ze 3/4 szklanki cukru, szklanką mleka i 1/3 szklanki oleju. Masę jajeczną wymieszać z mąką. Masę mieszać jak najkrócej. Nie używać miksera. Wystarczy składniki lekko wymieszać łyżką.



Przygotować ciemne ciasto. Pozostałą mąkę wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia i proszkiem budyniowym. Jajko utrzeć z pozostałum cukrem, olejem i mlekiem. Połączyć masę jajeczną z mąką z budyniem.



Papilotki włożyć do foremki. Do każdej wlewać po łyżce jasnego ciasta. Następnie do każdej nałożyć łyżeczkę ciemnego ciasta. Na koniec nałożyć drugą łyżkę jasnego ciasta. Piec około 20 minut w temp. 180 C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i kakao. Porcja na 24 szt.



Smacznego!!
Muffinki Duo
Mokre składniki ciasta połączy z mąką łyżką
Muffinki Duo
Mokre składniki ciasta połączy z mąką łyżką
Muffinki Duo
Ciasto nakładać porcjami do papilotek - najpiew jasne