mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zapraszam na wspaniałe, wilgotne babeczki z dodatkiem owoców z puszki, w sam raz na zimowe popołudnie ;) Koniecznie spróbujcie :)

Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g stopionej margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego

 

 

  • Dekoracja:
  • bita śmietana
  • czekoladowa posypka
  • czekoladowe ażurki

Sposób przygotowania:

Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią
W jednym naczyniu łączymy suche składniki - mąkę, sól, proszek, cukier oraz cukier waniliowy. A w drugim naczyniu mieszamy mokre składniki. Brzoskwinie i ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w mniejsze kawałki. Do mokrych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone owoce, całość mieszamy. Masę nakładamy do papilotek rozłożonych w formie na muffiny. Pieczemy w piecu nagrzanym do temp.180*C przez ok. 20 - 25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ozdabiamy każdą babeczkę bitą śmietaną.
Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią
Etap 1 w jednym naczyniu mieszamy mokre składniki
Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią
Etap 2 W drugim naczyniu mieszamy sypkie składniki
Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią
Etap 3 Do masy dodajemy pokrojone ananasy i brzoskwinie
Muffinki jogurtowe z ananasem i brzoskwinią
Etap 4 Masę przekładamy do papilotek rozłożonych w formie na muffiny