Sposób przygotowania:
Muffinki pieguski z białą czekoladąPrzygotowanie suchych składników:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy suchy mak i mieszamy.
Przygotowanie czekolady:
Białą czekoladę drobno posiekać. Wymieszać ją dokładnie z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie ciasta:
Masło topimy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier.
Mieszkanie ciasta:
Do suchych składników dodajemy roztopione masło, parę kropli aromatu cytrynowego,sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Mieszamy dokładnie.
Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Na samym końcu mieszamy ciasto bardzo delikatne z ubitą pianą z białek.
Przełożenie ciasta do papilotek:
Papierowe papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek. Wypełniamy je ciastem w całości.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 20-25 min. do "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Dekorowanie muffinek:
Wystudzone muffinki dekorujemy przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu i posypujemy je kolorowymi cukiereczkami.