Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Muffinki z cukinią i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Muffinki z dodatkiem tartej cukinii i mąki kukurydzianej posypane wiórkami kokosowymi.

Muffinki z cukinią i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z cukinią i kokosem

 

  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g palmy
  • 2 jajka
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 6 czubatych łyżeczek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Muffinki z cukinią i kokosem
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć sok, odmierzyć 1 szklankę miąższu. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Dokładnie je wymieszać. Palmę rozpuścić i przestudzić. Jajka wbić do drugiej miski, rozbełtać. Dodać do nich jogurt i palmę, wymieszać. Mokre składniki wlać do składników suchych. Dodać do nich cukinię. Wszystko wymieszać łyżką. Ciastem napełnić 12 natłuszczonych foremek do muffinek. Każdą muffinkę posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Muffinki z cukinią i kokosem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Muffinki z cukinią i kokosem
Mokre składniki dodane razem z tartą cukinią do składników suchych.
Muffinki z cukinią i kokosem
Foremki do muffinek napełnione przygotowanym ciastem.
Muffinki z cukinią i kokosem
Każda muffinka posypana przed pieczeniem wiórkami kokosowymi.