Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Muffinki z kurczakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne muffinki na słono- idealne na przekąskę lub drugie śniadanie.

Muffinki z kurczakiem

Składniki:

Muffinki z kurczakiem

 

  • 1 pierś z kurczaka

 

 

 

 

  • 0,5 łyżeczki soli

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z kurczakiem
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dwa kotlety. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Każdy kotlet zawijamy w papier do pieczenia i gotowania. Smażymy około 7-8 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy. Szpinak rozmrażamy, smażymy 2-3 minuty podlewając odrobiną wody. Doprawiamy szczyptą soli, studzimy. Ser kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Do mleka dodajemy jogurt naturalny, olej i jajka, dokładnie miksujemy. Do mąki dodajemy płynne składniki i niezbyt dokładnie mieszamy. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, szpinak i ser, ponownie mieszamy. Masę wkładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (jeśli nie macie nieprzywieralnej formy, posmarujcie ją odrobiną masła i obsypcie bułką tartą). Muffiny pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.