Sposób przygotowania:
Muffinki z kurczakiem
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy na dwa kotlety. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Każdy kotlet zawijamy w papier do pieczenia i gotowania. Smażymy około 7-8 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy. Szpinak rozmrażamy, smażymy 2-3 minuty podlewając odrobiną wody. Doprawiamy szczyptą soli, studzimy. Ser kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Do mleka dodajemy jogurt naturalny, olej i jajka, dokładnie miksujemy. Do mąki dodajemy płynne składniki i niezbyt dokładnie mieszamy. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, szpinak i ser, ponownie mieszamy. Masę wkładamy do 3/4 wysokości foremek do muffinek (jeśli nie macie nieprzywieralnej formy, posmarujcie ją odrobiną masła i obsypcie bułką tartą). Muffiny pieczemy 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
edytaha