mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffinki ze snikersami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Muffinki z dodatkiem słodkich batoników snikers i bitej śmietany pyszne i bardzo kaloryczne;)

Muffinki ze snikersami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki ze snikersami

 

  • Składniki na około 12 sztuk:
  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki)

 

  • Wierzch:
  • 1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki)
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki drobnego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
  • 2 śmietan-fixy

Sposób przygotowania:

Muffinki ze snikersami
Muffinki: Do miski dodaję przesianą mąkę z proszkiem, cukier i sól. W drugiej misce łączę jajko, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki dodaje do suchych, mieszam za pomocą widelca, tylko do połączenia. Na koniec dodaję posiekane snikersy, delikatnie mieszam.
Formę na muffinki wykładam papilotkami. Napełniam je ciastem do połowy wysokości papilotek. Piekę w 190ºC około 23 minuty. Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Wierzch: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i śmietan-fixem.
Ubitą śmietaną przybieram każdą ostudzoną muffinkę. Ozdabiam kawałkami snikersa. Od razu podaję.
Muffinki ze snikersami
W jednej misce łączę razem mokre składniki
Muffinki ze snikersami
Batoniki snikers siekam na mniejsze kawałki
Muffinki ze snikersami
Do formy na muffiny wykładam ciasto i piekę
Muffinki ze snikersami
Po upieczeniu studzę dokładnie babeczki, potem dekoruję