jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Pełnoziarniste desery - smacznie i zdrowo!

Muffiny bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne wilgotne muffinki z chrupiącymi orzechami na górze

Muffiny bananowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny bananowe

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny bananowe
Obieramy i rozgniatamy w misce banany, dodajemy do nich maślankę, jajko i olej - mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy niezbyt starannie suche z mokrymi, przekładamy do foremek, najlepiej silikonowych do muffinek. Górę babeczek posypujemy grubo siekanymi orzechami laskowymi i cukrem trzcinowym, które podczas pieczenia zamienią się w słodką skorupkę. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku około 20 minut. Wyjmujemy babeczki z foremek, gdy lekko przestygną.
Muffiny bananowe
Ciasto wkładamy do foremek muffinkowych i pieczemy.
Muffiny bananowe
Orzechy laskowe grubo siekamy, by posypać górę muffinek
Muffiny bananowe
Muffinki bananowe podajemy na talerzykach po ostudzeniu