edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Muffiny z marshmallow i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodkie co nieco dla łasuchów w każdym wieku

Muffiny z marshmallow i białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z marshmallow i białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z marshmallow i białą czekoladą
Przepis jakiś czas temu znalazłam w necie i strasznie mnie nęcił… Pianki marshmallow pokroiłam w mniejsze kawałeczki. Przesypywałam je przy tym niewielką ilością cukru pudru, ponieważ przekrojona powierzchnia jest bardzo klejąca. Czekoladę posiekałam. W jednej misce wymieszałam ze sobą wszystkie sypkie składniki: przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, cukier, posiekaną czekoladę i pokrojone pianki. W drugiej misce rozmąciłam widelcem wybite jajka, wymieszałam je z olejem i mlekiem. Płynne składniki dodałam do sypkich i szybko ale niezbyt starannie wymieszałam. Składniki powinny się jedynie połączyć. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem (w oryginalnym przepisie polecają 200 stopni bez termo obiegu). Masę przełożyłam do wyłożonej papilotkami foremki. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 20 minut. Po wyjęciu zostawiłam babeczki na kilka minut dopóki nie przestały bulgotać „gejzerki” z pianek. Ponieważ muffiny troszkę się przez te „gejzerki” przykleiły do formy, delikatnie w tych miejscach odcięłam je nożem i wyjęłam na kratkę kuchenną.
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą
W jednej misce wymieszałam wszystkie sypkie składniki.
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą
Wymieszane w drugiej misce składniki płynne dodałam do składników sypkich.
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą
Wymieszanym ciastem wypełniłam wyłożoną papilotkami blachę.
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą
Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam muffinki na kilka minut.