SUPERPRZEPIS

Muffiny z sezamem i polentą

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Muffiny z sezamem i polentą

Mało słodkie muffiny - idealna alternatywa dla chleba. :)

Składniki:

Muffiny z sezamem i polentą

 

  • polenta (kaszka kukurydziana) - 1/2 szklanki
  • mąka pszenna - 2/3 szklanki
  • sezam - 1/2 szklanki
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżi
  • sól - szczypta
  • jajko - 1 średnie
  • mleko - 1/3 szklanki
  • śmietana 30% - 1/3 szklanki
  • olej ryżowy - 1,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Muffiny z sezamem i polentą
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (ciasto). Przygotowujemy dwie miski. W jednej będzie mieszać składniki mokre, a w drugiej suche. Do jednej przesiewamy mąkę, polentę, sezam, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej mieszamy ze sobą rozbełtane jajko, mleko, śmietanę i olej ryżowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy tak długo, aż się połączą - inaczej muffiny staną się potem zbyt zbite. Przygotowujemy formy, papilotki czy kokilki. Wykładamy do 2/3 wysokości. Możemy posypać sezamem. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.