dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Porzeczki w tym roku obrodziły,więc nie wypada sporządzić smacznych muffinek na deser. Pyszności do kawusi.

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką

Składniki:

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką

Ciasto na muffiny:

Kruszonka:

  • 3 łyż masła
  • 3 łyż cukru
  • 4 łyż mąki
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką

Ppierwszy etap

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką
Dokładnie mieszamy wszystkie mokre składniki.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Całość dokładnie mieszamy.

Drugi etap:

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Następnie mieszamy z mokrymi składnikami i mieszamy.

Trzeci etap:

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką
Porzeczki dodajemy do ciasta i mieszamy.

Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Następnie owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Czwarty etap:

Muffiy porzeczkowe z kokosową kruszonką
Muffinki posypujem y kruszonką kokosową.

Ciasto wlewamy do foremek na muffiny. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy wierzch muffin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.
Smacznego!


Tagi:

jajko jajka