olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Murzynek migdałowy z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto na każde święto oraz każdy dzień

Murzynek migdałowy z wiśniami

Składniki:

Murzynek migdałowy z wiśniami

 

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek stołowych kakao
  • 3 łyżki stołowe śmietany
  • dżem wiśniowy
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Murzynek migdałowy z wiśniami
1. W rondelku rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy cukier, kakao, śmietanę oraz wcześniej roztopioną tabliczkę mlecznej i pół tabliczki białej czekolady.
2. Czekamy aż wystygnie.
3. Następnie do zimnej masy dodajemy mąkę, jajka, zmielone i całe migdały oraz rodzynki.
4. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C i pieczemy 50 min lub trochę dłużej (jeśli pojawi się taka potrzeba).
6. Ostrożnie wyjmujemy formę z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
7. Następnie przecinamy ciasto wzdłuż, smarujemy w środku dżemem i nakładamy górną warstwę ciasta.
8. Ciasto polewamy gotową już polewą czekoladową oraz posypujemy startą przez nas czekoladą mleczną.