Sposób przygotowania:
Murzynek migdałowy z wiśniami
1. W rondelku rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy cukier, kakao, śmietanę oraz wcześniej roztopioną tabliczkę mlecznej i pół tabliczki białej czekolady.
2. Czekamy aż wystygnie.
3. Następnie do zimnej masy dodajemy mąkę, jajka, zmielone i całe migdały oraz rodzynki.
4. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C i pieczemy 50 min lub trochę dłużej (jeśli pojawi się taka potrzeba).
6. Ostrożnie wyjmujemy formę z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
7. Następnie przecinamy ciasto wzdłuż, smarujemy w środku dżemem i nakładamy górną warstwę ciasta.
8. Ciasto polewamy gotową już polewą czekoladową oraz posypujemy startą przez nas czekoladą mleczną.
2. Czekamy aż wystygnie.
3. Następnie do zimnej masy dodajemy mąkę, jajka, zmielone i całe migdały oraz rodzynki.
4. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 C i pieczemy 50 min lub trochę dłużej (jeśli pojawi się taka potrzeba).
6. Ostrożnie wyjmujemy formę z piekarnika i czekamy aż przestygnie.
7. Następnie przecinamy ciasto wzdłuż, smarujemy w środku dżemem i nakładamy górną warstwę ciasta.
8. Ciasto polewamy gotową już polewą czekoladową oraz posypujemy startą przez nas czekoladą mleczną.