Sposób przygotowania:
Murzynek z owocami
Owoce umyć, obrać i pokroić na cząstki.
Margarynę, olej, cukier, kakao i 1/3 szklanki wody podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając do rozpuszczenia się składników. Masę schłodzić, a potem ucierając dodawać do niej kolejno 5 żółtek. Wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu położyć pokrojone na cząstki owoce. Piec 60 min w temperaturze 190 stopni C.
Margarynę, olej, cukier, kakao i 1/3 szklanki wody podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając do rozpuszczenia się składników. Masę schłodzić, a potem ucierając dodawać do niej kolejno 5 żółtek. Wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Ostrożnie, ale dokładnie wymieszać. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą lub mąką. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Na wierzchu położyć pokrojone na cząstki owoce. Piec 60 min w temperaturze 190 stopni C.