shimetsu

shimetsu

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

murzynek z serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i słodkie ciasto nasyci oczy o brzuchy waszych gości.

murzynek z serem

Składniki:

murzynek z serem

 

 

Sposób przygotowania:

murzynek z serem
Musimy wymieszać i zagotować 1/4 szklanki wody, 4 łyżki kakao, jedną margarynę, olejek migdałowy i dwie szklanki cukru. Odlejmy odrobinę, przyda nam się jako polewa na ciasto, resztę pozostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy i mieszamy: jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie szklanki mąki oraz cztery żółtka. Osobno musimy ubić białka, dodać je na końcu i wymieszać. Właśnie stworzyliśmy nasze murzynkowe ciasto, teraz trzeba je rozłożyć na blasze i przystąpić do robienia masy serowej. To bardzo proste, ubijamy dwa jajka z cukrem i stopniowo dodajemy pół kg sera i kaszkę, kiedy masa będzie jednolita wykładamy ja na ciemne ciasto, zwykle robię to punktowo, ciekawie wtedy wygląda, tym razem jednak pokryłam masą całe ciasto. Pieczemy je około 40-50 min w temp 180-200 stopni. Po upieczeniu nie zapomnijcie przyozdobić go polewą, którą odłożyliśmy sobie na początku. Smacznego