Sposób przygotowania:
murzynek z serem
Musimy wymieszać i zagotować 1/4 szklanki wody, 4 łyżki kakao, jedną margarynę, olejek migdałowy i dwie szklanki cukru. Odlejmy odrobinę, przyda nam się jako polewa na ciasto, resztę pozostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy i mieszamy: jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, dwie szklanki mąki oraz cztery żółtka. Osobno musimy ubić białka, dodać je na końcu i wymieszać. Właśnie stworzyliśmy nasze murzynkowe ciasto, teraz trzeba je rozłożyć na blasze i przystąpić do robienia masy serowej. To bardzo proste, ubijamy dwa jajka z cukrem i stopniowo dodajemy pół kg sera i kaszkę, kiedy masa będzie jednolita wykładamy ja na ciemne ciasto, zwykle robię to punktowo, ciekawie wtedy wygląda, tym razem jednak pokryłam masą całe ciasto. Pieczemy je około 40-50 min w temp 180-200 stopni. Po upieczeniu nie zapomnijcie przyozdobić go polewą, którą odłożyliśmy sobie na początku. Smacznego
Sarenka
mamqa
Tylko proszę o wskazówki na jak dużą blachę są te proporcje?
shimetsu
Cóż, blacha dość standardowa, ja robię na takiej 45 x 30 cm, moze byc większa trochę. zakładając optymistycznie, ze nam ciasto ładnie wyrośnie, dość głęboka ;]
dzastina