Sposób przygotowania:
Murzynek z sosem czekoladowym
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na krem, do gładkiego kremu dodać żółtka jajek na przemian z przesianą mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika, w między czasie dolewając mleko, cały czas ucierać. Na koniec do ciasta dodać pianę ubitą z białej oraz rodzynki( rodzynki można wcześniej namoczyć np. w rumie), delikatnie wymieszać. Okrągłą, dużą formę wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Piec około 60-65 w temp.180st Zimne ciasto wyjąć ostrożnie z formy bo jest bardzo delikatne, podzielić na porcje i przed podaniem polać obficie sosem czekoladowym i posypać rodzynkami. Sos czekoladowy: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotować w gorącej śmietance rozpuścić kawę i przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie połączyć z zimną śmietanką, wstawić do lodówki na minimum 2 godz, aby sos był zimny i troszkę w tym czasie zastygnie.