Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Musaka - grecka zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Musaka to danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, ale jest tak samo pyszna :)

Musaka - grecka zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Musaka - grecka zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Musaka - grecka zapiekanka
Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry. Obsypać solą i odstawić, żeby puściły sok. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć. Tylko tak, aby lekko zmiękły, nie przyrumieniać. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć. Resztę w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić. Plasterki bakłażana odsączyć i osuszyć. Smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron. Lekko przyrumienić. Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego!
Musaka - grecka zapiekanka
Ziemniaki podsmażyć i wyłożyć na dno naczynia do zapiekania.
Musaka - grecka zapiekanka
Do mięsa dodać pokrojone w kostkę pomidory.
Musaka - grecka zapiekanka
Na warstwę mięsno-pomidorową układać plasterki bakłażana.
Musaka - grecka zapiekanka
Na zapiekance ułożyć pomidory i posypać pokruszoną fetą.