Sposób przygotowania:
Musaka - grecka zapiekanka
Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry. Obsypać solą i odstawić, żeby puściły sok. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć. Tylko tak, aby lekko zmiękły, nie przyrumieniać. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć. Resztę w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić. Plasterki bakłażana odsączyć i osuszyć. Smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron. Lekko przyrumienić. Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego!