Neonka82

Neonka82

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Musaka z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Musaka - moja wariacja na temat :-) Nie ma w niej bakłażana, w zamian jest cukinia. Mimo tego i tak jest PYSZNA...

Musaka z ziemniakami

Składniki:

Musaka z ziemniakami

 

 

  • cebula

 

  • 50 dag mięsa mielonego (ja używam wołowo - wieprzowego)

 

 

 

 

 

  • łyżka startego żółtego sera

 

 

  • olej

 

  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Musaka z ziemniakami
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Gotujemy ok. 8 min. Odcedzamy. 2. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski (zależy od upodobania). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, chwilę smażymy i wkładamy cukinię. Znów smażymy razem przez kilka minut. Wkładamy pomidory z zalewą i dokładnie mieszamy. 3. Czosnek obieramy, kroimy drobniutko i wsypujemy do mięsa. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy bez przykrycia do czasu, aż odparuje sos (niektórzy zaprawiają go łyżką mąki, żeby nie czekać do odparowania, ale moim zdaniem lepiej poczekać). 3. 1/3 ziemniaków układamy na dnie posmarowanej masłem formy, przykrywamy połową mięsa. Układamy drugą warstwę ziemniaków i pozostałe mięso. Przykrywamy resztą ziemniaków. Polewamy śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem - doprawioną solą i pieprzem. Pieczemy ok.45 min w 200 stopniach.