edem

edem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Polędwiczka w ziołach z musaką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Maciej Kobylański, szef kuchni w restauracji Dwór Stary Chotów

Polędwiczka w ziołach z musaką

Składniki:

Polędwiczka w ziołach z musaką

 

  • Receptura na 5 porcji

 

  • Polędwiczka wieprzowa – 0,5 kg ( równe kawałki )
  • Sól, pieprz do smaku

 

  • Panierka

 

  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Oregano – 1 mały pęczek
  • Bazylia – 1 doniczka
  • Tymianek – 5 gałązek
  • Ser grawiera Kolois – 80g (lub inny twardy ser podobny do parmezanu np. grana padano)
  • Bułka tarta – 80g
  • Oliwa extra virgin – 30ml
  • Cebulka szalotka – 40g
  • Czosnek – 2 ząbków
  • Musztarda angielska – 60g
  • Otoka wieprzowa - 2 spore kawałki

 

  • Jarska musaka

 

  • Ziemniaki obrane – 180g
  • Papryka czerwona świeża – 180g
  • Cukinia – 180g do musaki + 200g do zrobienia grillowanego płaszcza
  • Ciasto Kataifi – 1 opak.
  • Masło – 170g

 

  • Sos beszamelowo – szafranowy do musaki

 

 

  • Sos pomidorowy z drobinami concase

 

  • Pomidory świeże – 2szt średniej wielkości
  • Masło – 80g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Bazylia – 2 gałązki
  • Puree pomidorowe passata – 150ml
  • Cebula szalotka – 35g
  • Pepperoni macedońskie - 30g
  • Sól, cukier do maku
  • Koncentrat pomidorowy 20g
  • Liście Bazyli do dekoracji
  • Oliwa pomace do wysmażenia Bazyli

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w ziołach z musaką
Polędwiczkę czyścimy ze wszystkich błon, następnie posypujemy solą i pieprzem, oraz odrobinę skrapiamy oliwą extra virgin i odstawiamy na 10 min do lodówki, w tym czasie przygotowujemy ziołową panierkę, do malaksera wrzucamy natkę, oregano, bazylię, tymianek, starty ser, bulkę tartą, posiekany czosnek i cebulkę, oraz oliwę.



Wyciągamy polędwiczkę z lodówki i obsmażamy na oliwie pomace ze wszystkich stron na złoty kolor następnie wyciągamy ją na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu, następnie smarujemy polędwiczki ze wszystkich stron starannie musztardą i obtaczamy w przygotowanej wcześniej ziołowej panierce, całość zawijamy dokładnie w otoke wieprzową. (jeśli nie mamy otoki po panierowaniu polędwiczka jest już gotowa do pieczenia).



Polędwiczkę odkładamy na blachę do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180ºC teraz zabieramy się za zrobienie jarskiej musaki na patelnie wlewamy oliwę pomace i obsmażamy krótko na niej pokrojoną w drobną kostkę świeżą paprykę, ziemniaki i cukinie (tylko ścięte boczne plastry, reszte zostawimy do zrobienia grillowanych płaszczy), następnie wlewamy do osobnego rondla białe wino i dodajemy do niego nitki szafranu odparowujemy całość do połowy objętości płynu, w osobnym rondlu rozgrzewamy masło na sos beszamelowy i dodajemy do niego mąkę, przyrumieniamy ją odrobinę i dodajemy mleko, czekamy aż sos zgęstnieje cały czas mieszając, gdy sos będzie miał już odpowiednią gęstość dodajemy do niego wyredukowane wino z szafranem i doprawiamy całość solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.



Do podsmażonych wcześniej warzyw dodajemy kilka łyżek sosu beszamelowego, a resztę zostawiamy do udekorowania talerza. Resztę cukinii kroimy w pół centymetrowe plastry i obsmażamy na patelni na odrobinie oliwy tak aby zmiękły i stały się plastyczne. Tak przygotowane plastry cukinii wkładamy do ringów i wypełniamy je musaką. Tak przygotowaną musake odkładamy na blaszkę i dokładamy do niej ringi owinięte greckim ciastem kataifi, ciasto powinno być obficie wysmarowane rozpuszczonym masłem.



Do rozgrzanego piekarnika wkładamy wcześniej przygotowaną polędwiczkę, po 10 min pieczenia dokładamy do niej musake i ringi z ciastem kataifi. I pieczemy całość kolejne 10 min, w tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do rondelka wrzucamy odrobinę masła , następnie pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, szklimy całość i dodajemy kilka gałązek bazyli, podsmażamy jeszcze minutkę całość i dodajemy puree pomidorowe, podlewamy całość 70ml wody i redukujemy do konsystencji sosu.



Następnie przecieramy całość przez drobne sito i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i cukrem, czas teraz na przygotowanie concase z pomidora i papryczki papryczkę kroimy w kostkę 0,5 cm, pomidora natomiast parzymy obieramy ze skórki, kroimy w ząbki i pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w podobną kostkę jak papryczkę gdy będziemy mięli przygotowaną paprykę i pomidora dodajemy go do sosu i wylewamy go na talerz mięso kroimy i podajemy na sosie z jarską musaką w obręczy z greckiego ciasta kataifi, całość dekorujemy pozostałym sosem beszamelowym i smażonymi w głębokim tłuszczu liśćmi bazyli.