misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Muszelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche muszelki z bitą śmietaną i owocami to wspaniały dodatek do kawy...

Muszelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelki

 

  • CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • PONADTO:
  • margaryna do wysmarowania foremek
  • Ok. ½ kg świeżych owoców (jagody, jeżyny, poziomki)
  • Polewa czekoladowa
  • Listki melisy lub werbeny cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Muszelki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem. Następnie dodajemy jajka i dalej całość siekamy. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je w folie i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie smarujemy roztopioną margaryną foremki do babeczek i obsypujemy mąką (ok. 60 sztuk). Ciasto wyjmujemy lodówki partiami i wałkujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami folii, zdejmujemy górną folię i ciasto nakładamy (folią do góry) na foremki. Wałkujemy ciasto i zdejmujemy folię, ciasto dociskamy do dna foremek. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni na 15-20 minut. Babeczki wyjmujemy z pieca i odstawiamy na kilkanaście minut, po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan-fixami, przekładamy do rękawa cukierniczego. Na połowie babeczek wyciskamy duży kleks śmietany i do każdego wkładamy owoce (jeżyny, jagody, poziomki). Babeczki bez śmietany lekko smarujemy bitą śmietaną i przykrywamy babeczki ze śmietaną i owocami w ten sposób aby imitowały otwarte muszle. Gotowe muszelki można polać polewą czekoladową. SMACZNEGO! UWAGA: Babeczki można upiec kilka dni przed podaniem a napełnić śmietaną w dniu podania.
Muszelki
Na stolnicy lub w misce posiekać składniki na ciasto kruche...
Muszelki
foremki do babeczek smarujemy roztopioną margaryną i obsypujemy mąką, wkładamy je do lodówki aby schodzić je...
Muszelki
ciasto rozwałkować pomiędzy kawałkami folii i następnie nałożyć na foremki do babeczek i ponownie przewałkować
Muszelki
Połowę babeczek wypełniamy bitą śmietaną i owocami oraz przykrywamy drugą babeczką posmarowaną śmietaną tworząc muszelkę