SUPERPRZEPIS

Muszle nadziewane

  • 5
  • ajo
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Muszle nadziewane Więcej zdjęć (4)

Muszle z nadzieniem z grillowanych warzyw z serami: mozzarellą, fetą i mascarpone w sosie pomidorowym

Składniki:

Muszle nadziewane

 

  • 20 makaronowych muszli
  • Nadzienie
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 grubsze plastry cebuli
  • 1/2 cukinii
  • 1 kulka białej mozzarelli
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki mascarpone
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz, vegeta natur, sól
  • Sos pomidorowy:
  • puszka krojonych pomidorów
  • ok. 1/2 szklanki sosu pomidorowego (z kartonika)
  • świeżo mielony pieprz, bazylia, oregano, cukier
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Muszle nadziewane
Muszle gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu ( z dodatkiem odrobiny oliwy). Paprykę kroimy na kawałki, cukinię w 1 cm plasterki i razem z cebulą oprószyć solą. Grillujemy do miękkości (na patelni do grillowania lub na grillu elektrycznym). Następnie warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić vegetą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Dodajemy mozzarellę pokrojoną na małe kawaleczki, pokruszoną fetę oraz mascarpone. Przygotować sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 20 minut (doprawić podanymi przyprawami wg upodobań). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w sos pomidorowy. Z wierzchu można skropić jeszcze odrobiną oliwy. Pieczemy około 20 minut. Smacznego :)
Muszle nadziewane
Ja wykorzystałam grill elektryczny do przygotowania warzyw
Muszle nadziewane
Ugrillowane warzywa, następnie dodajemy sery i doprawiamy
Muszle nadziewane
Tak przygotowane muszle wkładamy jeszcze na 20 minut do piekarnika