bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Muszle nadziewane owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pomysł na nietypową zapiekankę, pod warunkiem że lubimy owoce morza.

Muszle nadziewane owocami morza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszle nadziewane owocami morza

 

  • 500g mieszanki owoców morza
  • 20 muszli makaronu conchiglioni
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka czerwona chilli
  • ok 10 oliwek zielonych
  • świeża natka pietruszki
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • ser żółty
  • oliwa z oliwek
  • szczypta oregano
  • cukier do smaku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Muszle nadziewane owocami morza
Mieszankę owoców morza najpierw rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy w kostkę pokrojone ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę (ilość papryczki zależy do ostrości jaka chcemy uzyskać więc można dać całą a można część). W czasie gdy czosnek się przyrumieni wlewamy na patelnię wino i gotujemy całosć aż alkohol wyparuje. Oliwki wystarczy pokroić na plasterki. Następnie dodajemy na patelnię owoce morza, oliwki, posiekaną natkę, pomidory, koncentrat, wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, oregano i na małym ogniu smażymy ok 5 minut. Teraz należy uotować makaron al dente ok 8 minut. Odcedzamy muszle, odstawiamy do ostudzenia. Sos jest gotowy wiec muszle nadziewamy sosem, wkładając farsz łyżeczką i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Wszystko zalewamy resztą sosu jeśli pozostał, posypujemy startym serem i natką. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, do czasu aż ser się stopi.
Muszle nadziewane owocami morza
Przygotowanie nadzienia czyli owoców morza w winie
Muszle nadziewane owocami morza
Nadziewanie muszli owocami morza w sosie pomidorowym
Muszle nadziewane owocami morza
Zapiekanka posypana serem przed wlozeniem do piekarnika
Muszle nadziewane owocami morza
Zapiekanka gotowa nadziane muszle z owocami morza w pomidorach