dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Musztardowa karkówka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Soczyste, pełne aromatu mięso z wyśmienitym sosem.

Musztardowa karkówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musztardowa karkówka

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (Dijon)
  • 2 łyżki suszonego estragonu
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny
  • 3/4 szklanki wytrawnego wina (białego)
  • liść laurowy
  • olej
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Musztardowa karkówka
Mięso myję, osuszam, wygniatam, posypuję solą i pieprzem. Z musztardy, estragonu i papryki robię "papkę", którą oblepiam karkówkę. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażam na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podlewam winem. Gdy ilość wina zredukuje się o połowę, dorzucam cebulę pokrojoną w piórka, suszoną włoszczyznę i listek laurowy. Podlewam gorącą wodą i duszę mięso do miękkości (ok. 1 godziny). Podaję z tłuczonymi ziemniakami i surówką z rożnych sałat, pomidorów, ogórków, cebuli i papryki z winegretem i voila, smacznego.
Musztardowa karkówka
Ostra musztarda
Musztardowa karkówka
estragon i papryka przemienią zwykła karkówkę w pyszne mięso
Musztardowa karkówka
Po leżakowaniu należy mięso dokładnie obsmażyć na rozgrzanym oleju.