bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Musztardowe udka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne, proste i szybkie w wykonaniu

Musztardowe udka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Musztardowe udka

 

  • 4 udka kurczaka podzielone na pałki i podudzia

 

  • Marynata:

 

  • 3 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu sosu chilli z limonką i kolendrą (tao tao)
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Musztardowe udka
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. Nożem naciąć każde udko w trzech miejscach i wysmarować je dokładnie marynatą najlepiej dłońmi wciskając marynatę w nacięcia. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je na blasze do pieczenia i polać marynatą. Piec przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Sos z blaszki zlać do sosjerki i podac do ziemniaków.
Musztardowe udka
Etap 1